Angst voor de angst tijdens het autorijden

Brainspotting bij Rijangst

“Mijn borst doet pijn en mijn armen verkrampen als ik er alleen al aan denk om daar weer te gaan rijden.”

Al jaren heeft Sandra haar rijbewijs en rijdt ze overal heen. Ze is geen onzekere rijder om meteen maar dat vooroordeel te schrappen. Er is niets aan de hand totdat ze plotseling een heftige lichamelijke reactie voelt tijdens het rijden op de snelweg. Ze denkt zelf dat het waarschijnlijk een griepje is en is blij dat ze bijna thuis is.

Angst voor de angst tijdens het autorijden

Een aantal weken later rijdt ze weer de snelweg weer op. Het “griepje” is ze inmiddels vergeten en nietsvermoedend geeft ze gas en voegt ze in. Plotseling voelt ze haar borstkas samentrekken en haar hartslag versnellen. Een moment later verkrampen haar armen en handen. Meteen denkt ze terug aan de vorige keer dat haar dit overkwam en voelt ze dat dit serieuzer is dan een griepje. In paniek zoekt ze snel de volgende afrit en verlaat de snelweg zo snel mogelijk. Daar zet ze haar auto stil en langzaam verdwijnt het nare gevoel en kan ze naar huis terugrijden. De snelweg vermijdend en daar wil ze liever ook nooit meer rijden.

In de maanden daarna merkt ze dat haar leven wel beperkt wordt nu ze niet meer op de snelweg durft te rijden. Daar komt nog bij dat ze inmiddels op meerdere plekken een gelijksoortige lichamelijke reactie voelt. Haar wereld wordt steeds kleiner en ze raakt meer en meer afhankelijk van andere mensen als ze ergens heen moet.

Dit kan zo niet langer dus neemt ze een paar rijlessen bij een rijschool, maar daardoor verandert er niets en alleen al bij de gedachte aan het autorijden voelt ze de angst opkomen. Ze is bang om tijdens het rijden weer in paniek te raken. Deze angst voor de angst houdt haar nu ook bezig als ze niet hoeft te rijden.

Brainspotting bij rijangst

Via haar rij-instructeur komt Sandra bij mij. Na uitgelegd te hebben dat Brainspotting kan helpen om de emoties te verwerken en de angst te verminderen besluit Sandra dat ze dit wil proberen.

Tijdens de eerste sessie ontdekt ze dat de lichamelijke ervaring tijdens het rijden op de snelweg al eens eerder in haar leven is voorgekomen. Dat was een situatie die niets met autorijden te maken had. Hierdoor vermoed ik dat de problemen die ze nu ervaart al een langere tijd sluimeren en nu tijdens het autorijden heftiger zijn geworden zodat ze wel moet gaan luisteren naar haar lichaam.

Sandra krijgt een koptelefoon op met biolaterale muziek terwijl ze de lichamelijke reacties die ze tijdens het autorijden voelt weer oproept. Samen zoeken we een oogpositie waar ze de lichamelijke reacties het sterk voelt. Ze kan dat goed voelen en ik volg haar hierin, wetende dat haar brein en lichaam het weten.

Sandra beschrijft wat er in haar lichaam gebeurt en ontdekt dat het exact hetzelfde gevoel is als die keer dat ze dit thuis gevoeld heeft. Terwijl ze met haar aandacht bij haar lichaam blijft, zie ik van alles gebeuren. Haar lichaam maakt bewegingen en ze begint te huilen. Na verloop van tijd wordt ze rustiger en begint enorm te gapen. Ze verontschuldigd zich maar ik stel haar gerust dat tijdens brainspotting alles mag en niets gek is. Na een klein uur is de eerste sessie voorbij. Ze geeft aan dat haar lijf nu rustiger voelt en dat ze de sessie bijzonder vond.

De week erop staat sessie twee gepland en Sandra vertelt dat ze na de eerste keer erg moe was. Tijdens elke volgende sessie vertelt Sandra waar ze op dat moment het meest mee zit en Brainspotten we daarop. Ook al lijken de onderwerpen verschillend, toch komen we steeds terug op de gewoonte van haar om alsmaar door te gaan en over haar eigen grenzen te gaan.

De angst weer onder controle

Na 4 sessies Brainspotting gaan we samen autorijden en zoeken we de plaatsen op waar ze bang voor is. We gaan kijken of het rijden nu beter gaat. Zelf heeft ze al een paar kleine stukjes gereden langs moeilijke plaatsen en kan ze de lichamelijke reactie hanteren. De paniek overspoelt haar niet meer en de hartkloppingen zakken snel weer af. Omdat na deze 4 sessies blijkt dat haar paniek sterk verminderd is en ze weer alleen durft te rijden ronden we de behandeling af.  We spreken af dat ze terug mag komen als blijkt dat ze toch niet genoeg vertrouwen heeft. Dan kunnen we opnieuw stukjes rijden en waar nodig het Brainspotten verder oppakken.

De winst is dat ze nu al kleine stukjes alleen durft te rijden. Ik ben ervan overtuigd dat Brainspotting zeer effectief is in de behandeling van rijangst en faalangst.

We geven les vanuit Koekange en Meppel in een straal van 20 km, o.a. Steenwijk, Havelte, Diever, Darp, Dwingeloo, Ruinerwold, Koekange, De Wijk, IJhorst, Staphorst, Rouveen. Tot ziens bij Rijschool Eigenweg

Martin en Esther

Bron: Esther Roo / brainspottingmetesther.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om u een betere browse-ervaring te bieden. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.